Hoe gaat het met tossen?

Bericht van de NeVoBo

Nu ook in de lagere klassen poules hebben samengesteld met teams uit verschillende ‘oud-rayons’, ontdekken we een paar historisch gegroeide regels. Die worden normaal gevonden door het ene team en zeer merkwaardig door het andere.

Één van die rayonregels is het opnieuw tossen bij de derde set. Niet geheel onlogisch, omdat er wel situaties zijn waar bij een derde set opnieuw wordt getost. Dit doet men in de regel echter alleen als de derde set gespeeld moet worden als beslissende set (dus net als bij een vijfde set). Bijvoorbeeld in een pd-toernooi, waarbij het gaat om 2 gewonnen sets. Bij een 1-1 stand moet er een derde set gespeeld worden, die loopt tot 15 punten en halverwege wordt van veld gewisseld, net als bij een vijfde set.

Zie ook http://www.volleybal.nl/data/bestanden/competitie/naslag/reglementen-en-regelgeving/2013-2017-spelregels.pdf  7.1 van het spelregelboekje: De Toss

In de competitie in de lagere klassen worden er sowieso altijd 3 sets gespeeld. Of het nu 1-1 is of 2-0. Die derde set wordt hoe dan ook gespeeld en gewoon tot 25 punten. In de competitie is het dus niet gebruikelijk om opnieuw te tossen bij de start van de derde set.